Decorative Painting & Folkart pictures can be easily viewed via this link:



Instagram: @roziatulnazirah
Www.instagram.com/roziatulnazirah


Fb page: www.facebook.com/mirraclearts

Halwa Telinga

Tuesday, September 30, 2014

doodle: healing heart


"Tiada duka yg abadi dunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir hari kan berganti
Takdir hidup kan di jalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiringi
Hati yang rindu tanda cinta di jalanNya
Namun ku percaya hati menyakini
Semua akan indah pd akhirnya... " -opick


doodle : hello kitty


Macam comel je.. Macam comel je.. Macam nk lempang je ..huhu


Sunday, September 28, 2014

soft pastel chalk painting: sunset

Aku painting berpandukan scenery sebenar..

Sungguh..
Aku gagal memeta rupa di kotak ingatanku. Satu kelebihanku.. Aku mampu menghafal dgn mudah bait2, kata n lirik lagu.. Aku ingt segala yg terukir di nukilan hati hingga aku payah utk padam apa yg tercatat di situ.. Sungguh aku cuba utk benamkan.. Tp masih gagal.  Aku mampu mengulang kembali lirik2, yg aku dgr tatkala aku seawal 6 thn.. 5 thn.. Aku mampu menghafal lirik lagu wlw hanya 2,3 kali ulang.. Aku igt semua itu hingga kini wlw lbh 20 thn berlalu

Tapi....

Aku ada kelemahan yg sungguh aku xtahu kenapa.. Aku gagal melakar kembali wajah2 insan dlm hidupku.. Aku gagal membayangkan.. Ia hilang .. Bagai hembusan angin yg bertiup.. Aku x upaya mengingati raut itu.. Mgkin kelemahan itu lah kekuatan aku.. Mgkin kelemahan itu juga penyebab knapa aku gagal melukis tanpa sumber..

Aku tahu. Pelangi yg amat kuat aku ingati rautnya itu semakin memudar.. Ia pergi spt mana fitrahnya.  Sebentar utk aku hargai tiap detik.. Pergi la kau duhai pelangi hati krn hidup ini bagaikan senja yg pasti terbenam berganti mlm yg pekat.. Aku redha krn itu takdirMu.  Demi meraih redhaMu

Pelangi hati tidak pernah akan kembali.. Itu pasti..

a gift to a fren

Semalam jumaat.. Eh ..kelmarin la sb waktu ni dh masuk ahad

Besfren aku warded sejak sabtu lepas.. So aku buat gift ni utk hepi kan dia di samping mini stoberi cheese cake

Dia sgt hepi. Skrg2nya ada kata2 semangat n kertas n pen utk hlgkan kebosanan kt sana

Envelope tu aku guna washable kraft paper. Aku jahit utk jadikan envelope n guna velcro as closure.. Tambah dgn butang cupcake sbgi hiasan

Membe aku ckp ms hubby pass hadiah tu dia x agak lgsg aku yg bg tp bila tgk stanp bebear tu terus dia igt aku :)

Sb itu aku ukir sendiri kt rubber




Friday, September 26, 2014

sewing: roll up brush/pen holder

Xnak bebel pjg.. Terlalu penat. as a gift to someone


sewing: customized pencil case

Lawak je bila mengenangkan yg order ni student.. Student roomate opis dulu haha

Asalnya aku buat kt boy.. Post kt fb n beberapa org berkenan. Baru siapkan 1.. InsyaAllah akan siapkan lg 1 mgu depan


soft pastel chalk color painting: beach

"Deru ombak pecah bederai
Mengulang pantai datang n pergi
Begitu kasih insan di ibaratkan
Bagai ombak merubah pantai" - unic

Inspired by actual scenery

Betapa aku gemarkan panorama di tepian pantai..
Bisikkan bayu bertiup lembut..
Deruan ombak yg menghempas pantai..
Tompokan awan menghiasi langit..
Kebiruan langit saujana mata memandang..

Segalanya amat indah.. Aku takjub..
Dan semestinya Sang Pencipta jauh lbh indah.. Selayaknya aku takjub

Kasih manusia tidak hakiki
Semalam syg.. Kelmarin cinta.. Harini rindu..
Namun keesokannya segalanya berubah..
Sama ada sekelip mata mahupun perlahan2
Itulah kasih dr makhluk yg bernama 'manusia' itu.. Bagai pukulan ombak yg merubah pasir dia pesisiran

Tiada tara utk di banding dgn cinta dr Sang Cinta..
Cintanya hakiki..
X pernah bertepi..
Semakin kau mencintai.. Semakin byk kecintaanNya terhadapmu..
Sesuatu yg teramat berbaloi utk kau damba dan serahkan cintaMu




Thursday, September 25, 2014

watercolor painting: greeting card

Enjoy dpt buat greeting cards ni.. Yela.. Sesuatu yg di buat oleh anggota sendiri mmg rs kepuasan yg tiada tara. Wlw hasilnya x la secantik yg beli.. Tp di harapkan penerima berbesar hati oleh pemberian dr hati kecil :)

Terkadang kata2 mampu melukai sesiapa.. Wlw tidak bertujuan sebegitu. Penafsir memainkan peranan mengolah penulisan mengikut rs hati n akal fikiran sendiri.. Mgkin salah penulis juga krn nyata alam maya bkn la tmpt bergurau krn intonasi kabur.. Kaku

Terkadang hadir insan yg telus ada baik nya.. Bukti mereka tidak hipokrit. Teguran itu mgkin message dr Allah agar kita lbh berhati2 dlm tiap tutur kata

Jujurnya aku bkn seorg yg pandai bersosial wlw lagaknya aku 'talkative' . hanya talkative di ruang lingkup tertentu tetapi apabila di khalayak aku lah yg plg bisu

Aku x ramai kawan krn aku x pandai memulakan. Tp once dh rapat mulutku xkan henti berceloteh

Aku sendirian.. Suka begitu.. Mmg itu tingkahku wlw ramai x setuju.. Tp itu la aku.. Itu jiwa aku.. Menyendiri dgn perkara yg aku gemari

Buttercup blooms

Cherry blossom bloom

Wednesday, September 24, 2014

watercolor painting: japanese cherry blossom

Japanese cherry blossom

Indah di pandangan mata
Namun tidak nyata
Pabila saat n waktunya tiba
Layu menyembah bumi jua



Tuesday, September 23, 2014

watercolor painting: midnight magnolia

masih tak pandai control watercolor ni.. tak puas atinya.. asalnya lbh lawa..trust me..tapi bila aku repair.. dia jadi messy.. ini lah yg di namakan tikus baiki labu

aku suka watercolor painting sbnrnya.. sbnya dia lbh natural..no rules .. just glide ur brush n u r done..  but opkos la kena ada end in mind apa yg nak buat...

aku kena belajar.maklum la selama ni aku bljr apa2 berkaitan dgn engineering je..so bila nak turn to art technique.. aku agak blur..tapi alhamdulillah.. aku merangkak perlahan2..

aku di lahirkan sbgi seorg pengguna tgn kiri..tapi abah paksa aku guna tgn kanan. agak sad sbnrnya sb aku lbh suka tgn kiri... yela.apa2 kebaikan dgn tgn kanan akan dpt pahala kan.. terkadang aku rasa tak best.. terkadang aku bersyukur..krn dgn tgn kanan aku bole bljr engineering dgn baik.. maknanya aku menggunakan both right n left brains.. hmm.. sesuatu yg tak ramai lakukan.. tapi itu lah aku

aku tak hebat in both bidang..tapi aku medium..aku rs la.. apa2 pn aku hargai n bersyukur dgn tiap apa yg berlaku..sama ada buruk @ baik..

kerana sesungguhnya yg baik itu tentunya dtg dr Allah..dan yg buruk itu juga dtg dr Allah namun atas kekhilafan diri aku sendiri.. sungguh aku insan yg maha kerdil tak mampu nak mentadbir sesuatu melangkaui takdir-Mu yg Allah


Monday, September 22, 2014

drawstring bag : combination of sewing, painting n rubber stamping

Sejak penemuan khazanah lama yg penuh kenangan x terungkap.. Aku putuskan utk buat jgk drawstring bag ni..

Drawstring bag n aku sgt byk perkara yg tersimpan

Jadi aku gabungkan teknik jahitan, lukisan n rubber stamping agar unik uyk di abadikan di mirraclearts

Byk perkara aku nk catat tp aku x berapa ada mood nk menulis.. 1 hari nnti insyaAllah

Aku akan bebel semula spt mana aku bebel di pink vintage satu ketika dahulu..

Aku ingin jadi irra.. Ira.. Ira yg lbh baik dr dahulu.. Dr segenap segi.. Yg pasti.. Aku nk segalanya dlm redhaNya..ameen

Maafkan kualiti gmbr yg agar kurang memuaskan.. Sesungguhnya aku sgt malas nk edit pape

Front view


Back view

watercolor painting: dried leave

usah bimbang jika dirimu tidak dihargai
tetapi bimbang lah jika dirimu tidak lagi berharga
- pahrol mohd juoi

kata2 ringkas tapi sgt padat n mengandungi makna yg mendalam..

thx ustaz


watercolor painting: a flower

seindah kuntuman syurga :)



doodle - jendela hati


aku ingin hidup secerah mentari.. 
yg menyinar di taman hatiku
aku ingin seriang kicauan burung
yg menemani jendela kehidupan
aku ingin segala2nya damai 
penuh mesra membuah ceria
aku ingin menghapus duga dan lara
melerai rindu di dalam dada
-saujana



Monday, September 8, 2014

doodle - tears drop


painting on black paper


pencil case with 3 compartments







decoupage on clear plastic container


doodle: zentangle pattern


sewing: My very own camera case






doodle - secret !!!



doodle - lots of love


transform doodle on paper into badge :)






Photos Galery

Feel free to visit this website to view more decorative painting and folkart pictures:




Crafty Blogs

Sewing Blog

Thumb Up Blog