Decorative Painting & Folkart pictures can be easily viewed via this link:



Instagram: @roziatulnazirah
Www.instagram.com/roziatulnazirah


Fb page: www.facebook.com/mirraclearts

Halwa Telinga

Wednesday, June 30, 2010

Folkart Order : Signage buat Baiduri

salam
comelkan nama baiduri.. hmm.. order agak berlainan dr order2 yg sy terima..sy suka :)

sy sukakan effect background tu.. ni la namanya teknik SLIP SLAP ( teknik tampar2) pd sapa yg tak tau lagi..sbb bila sy mention tentang teknik ni ramai yg buat muka blur *hehe..tipu..actually sy tak nampak pn muka..sy cuma agak dr intonasi tulisan tu..keke (tulisan ada intonasi ke? :p)

sekali lagi sy menggunakan gold effect kat tepi2 tu dan extend sikit kat bucu2 board kasi nampak antique.. sy sukakan keseluruhan output

cuma klw daun tu terang maybe lebih comey.. tp klw nak touch up skrg takut jadi huduh..nnti sy try tgk.. 
klw tgk dr dekat nmpak ok..maybe jugk sbb flash.. 


close up: suka kat background dia.. kan sy cakap daun dr dekat nmpak ok..;p


lepas background siap sy ras mcm syg nak lukis crowded roses.. sbb takut background slip slap tu tak nampak.. sbb tu sy buat kaler daun dia samar2..sbb klw tak mesti background ni useless la.. baik buat plain background kan.. 



next customer:
- ungku fuziah
- faizal
- kak meed
- iza rohaiza
- putri ida

standby dgn design ye.. sbb sy takut sy lupa balik.. nnti bila sy email baru confirmkan balik design..dan jgn lupa deposit @ bayar terus lagi sonang. *haha..teruknya sy :p


Tuesday, June 29, 2010

Folkart Order: Roses signage

Salam,
akhirnya siap jugak order terakhir buat kak jun membe kak sharifah..thx kak..

teknik kali ni lebih kurang sama mcm haritu tapi texture lebih halus..menggunakan dua kaler sekali gus.. menggunakan plastik utk hasilkan effect tu..

sy juga guna teknik golden touch kat sekeliling board..saya kaler dgn acrylic paint..lepas kering sy guna pale gold dari jo sonja..dan gosok lightly dgn jari ke sekeliling board tu



close up: nampak tak teknik background tu dan golden effect?? err..mcm tak nampak je

sy yg malas ni sanggup re-snap gambar ni wlwpun dh varnish semata2 nak jgk bagi nampak effect tu wlwpn terpaksa off flash sbb dh varnish.maklum la kamera cap 3 ayam.. seriously..ni antara background yg sy sgt suka.. bila sy letak side by side dgn stripe background.. this background stand out more.. 

sebenarnya kene terima kasih kat kak sharifah sbb perkenalkan dgn kawan2nya.. thanks a lot.. kak sharifah ni mmg baik dgn sy..wlwpn tak pernah jmpa..tapi dh mcm lama kenal.. lagipun kak sharifah selalu usik sy..hehehehe.. betul kan kak? hehe..actually kak sharifah ni kawan lynn dari JB.. lynn sgt baik dgn sy..thx bg hadiahkan sy sabun aqura..mmg berkesan :) sy kasi hubby pakai dia kata mmg tahan..hehe.. apa nama blog lynn ye? dh lupa la..igt nak link kan ke blog sy ni..


# pasal entry semalam tu hanya sekadar luahan.tak marah tapi lebih kpd kecewa..tp sy dh ok sbb baru2 ni takda pn customer mcmtu.. hehe...sy rasa rakan2 dh mcm pendengar sy yg setia..jgn la rasa serba salah klw anda tak mcmtu..sbb mostly mmg sy cakap minta deposit baru sy buat..tp biasanya sy buat je dulu unless hati sy sendiri rasa tergerak taknak buat..tak caya tanya zeti dan lain2. betul kan?. hehe.. cuma sy akan pos selepas dpt full bayaran.. sapa2 nak mintak tangguh sy mmg ok je.. tp mesti bgtau..at least sy bole la dahulukan customer lain dulu..orait?? thx :)

Folkart Order: English Cottage signage

Salam,
order oleh zeti.. sorry zeti amik masa yg lama nk siapkan..hehe..sbb MDF stok punya pasal la ni..hehe..hanya ada lagi 4 pieces je lagi.. pjg size A4

thx.. actually design agak simple..tp zeti nak lebih crowded..hmm..mmg crowded smpi tulisan pn tak muat nak tulih..hehe..hope zeti suka ye




actually liner brush sy dh spoiled..sy amik masa yg agak lama nk buat wording ni..huhu..

ok..ada beberapa perubahan dr segi order dan perlaksanaannye..sy hanya akan start buat FA apabila terima deposit.,kenapa ye??? cekik darah sungguh ko ira.. huhu.. actually ada beberapa sebab yg sgt membuatkan sy terpaksa laksanakan hukum yg dibenci ramai ini.. semuanya melalui pengalaman sadis sy sepanjang berkecimpung dlm FA ni.. sebab2nya ialah seperti berikut:

1. dh siap lukih segala tp last minute customer cancel.. eeeeeiiii..rasa mcm nak cekik pn ada..uwaaaaa..sedey :'( klw buat assalamualaikum signage leh letak kat umah sendiri @ let go kat org lain..klw buat ira's cottage ke??? jenuh sy nak cari org nama ira utk beli..kot2 dh jmpa taknak beli pulak :(

2. dh siap lukih, varnish pack segala.. last minute customer kata tgu gaji bulan depan.. sbnrnya sy bole terima..cuma yg tak bole terima bila dh siap semua baru bagitau.. sy rasa lagi fair klw sy siapkan next customer dulu..bayangkan klw org order smpi 10 bijik.. yg mengambil masa 2 minggu @ lebih utk siapkan.. tgk2 tak ready amik lagi..jadi pada sy lagi fair beritau awal2 dan sy akan dahulukan customer seterusnya dahulu.. betul? lebih adil beri keutamaan pd org yg mmg ready nak beli.. hmmmm.. tak tau la sejauh mana org lain pikir pasal ni..tp sy cuba letak diri sy dlm dua keadaan.

  • sbg penjual : sy rasa mcm tension gak..dh siap berminggu2..tgk2 income zero..huhu..at least klw sy KIV dan siapkan customer lain dulu..ada gak pendapatan sy selama waktu itu
  • sebagai customer: sy rasa mcm tension je tgu turn lama2.. padahal klw org tu tak ready lagi ..bole la siapkan barang sy dulu.. 

3. semua dh siap..tp tak dapat dihubungi dgn tiba2..jadi tersadai la di rumah sy..huhu

4. lebih adil utk sy dan customer.. betul tak??

wlwmcmna pn..mostly .. customer2 tak mcmtu..ada segelintir je yg begitu.. insyaAllah sy akan bertimbangrasa pd org yg juga bertimbangrasa pd sy.. dan sy tau org2 itu..hehe..mereka adalah regular customer sy..yg mmg tak pernah ada masalah dr A-Z

ok la.. nak siapkan next customer iaitu kak Jun membe kak sharifah :)

Monday, June 28, 2010

Pink Award

Salam..

harini sempat jugak sy buat entry utk Pink award yg sy terima dari Pinkyrose dan Irma.. THANKS!!!!!




1) Link kepada orang yang bagi award ni.
Thanks sbb sudi tag sy ye :)

2) Nyatakan sebab musabab anda minat kaler pink
- sebab sweet
- apa2 yg kaler soft pink mesti nampak menarik
- feminin
- girlish
- cute



3) Sejak bila suka dengan kaler pink?
- sejak kecik sy mmg brg2 selalu kaler pink..mmg mak, abah beli kaler pink wlwpn waktu tu sy tak tau apa2.. baju tido pink, microfon mainan pn pink, seingat sy beg sekolah darjah 1 pn kaler pink.. baju raya tiap2 tahun mesti ada kaler pink wlwpn semua mak yg beli..
- lama2 kaler pink tu dh mcm diri sy.. dlm almari baju..mostly mmg kaler pink..smpi kdg2 naik muak sbb takda kaler lain..
- smpi sekolah menengah sy mcm malu nak ngaku sy suka pink. kwn2 takda yg suka pink.sy pn tukar kaler feberet kpd blue.. baru brutal sikit..hehe..padahal sy tak brutal pn.tp maklumlah jiwa remaja masa tu..cuba menolak sesuatu yg dh jadi fitrah dlm diri
- lepas dh besar ni..bila dh ada pendapat, haluan, identiti dan kehendak sendiri baru sy tau yg sy mmg sukakan pink dulu, kini dan selamanya.. sbb dr dulu wlwpn sy menolak kaler pink tp bila sy sopping barang2 sy mesti nampak pink lebih cantik dr yg lain2..tp tangan sy tetap taknak amik pink wlwpun hati sy mengeluh kenapa pink lebey cantik.. 
- skrg sy suka dgn diri sy.. :) sbb sy pilih PINK dlm hidup sy.. yahoooooo!!!

haha..panjang pulak terbebel


4) Nyatakan 5 barang yang paling anda sayang yang kaler nya pink?
- handbeg
- wallet tp dh koyak la..tp tetap simpan..
- bilik tidur :)
- sepit rambut
- undergarment.. kekekkeke.. haha..tak malu!!!


5) Snap gambar anda dengan salah satu barang kaler pink

- haha.. rasa mmg ada..tp entry ni sy buat guna laptop hubby sbb laptop sy kat atas..malas nak online.jd semua gambar2 ada dlm hard disk..rs mcm takda..len kali la eh..


6) Tag 5 kawan anda yang minat kaler 
ramai yg suka kaler pink sbnrnya..bole tak klw tag org yg tag kita balik ? aci??..



Tag oleh kak ayu little cottage

salam
dh lama sgt kak ayu tag sy..tapi baru harini sy dapat laksanakan..hehe..sorry kak ayu..hehe..thx sudi tag sy.. kekeke.. kak ayu ni suka sgt kasi homework kat saya..




soklan2 yang dipersoalkan adalah :

1. Apa yang bermain difikiran anda sekarang?
tengah dok pikir berapa bajet yg ada..teringin nak deco umah..tp terpaksa la telan air liur sbb bajet semua dh kene pi kat tempat lain..huhu..sedihnya..takpe la..tgu hubby sy jadi jutawan dulu la..keke

2. Apakah nama samaran anda?
ira.. semestinya ira... :)

3. Berikan 3 orang yang u olls sayang..
3 je ke? hmm.
- parents
- hubby
- anak

4. Panggilan untuk sidia
- mcm biasa la.. abg..hehe.
- kdg2 wak supar (sempena dari nama superman.. baru nampak kemelayuan sikit..kekekeke)
- mc gyver.. sbb suka sgt repair2 dan pomen2 barang..

5. Hadiah yang u olls impikan dari seseorang yang istimewa..
entah la.. sy mmg suka makan..jd sy teringin di bawa ke tempat makan yg best2.. tp klw hadiah..sy suka yg sweet.. contoh benda merepek2 yg ada kat lovely lace dan maggieT

6. Blog mana yang u olls suka visit?
sy akan tgk blog yg ada update dari blog list kat blog sy.. 

7. Tagkan kepada 15 blogger u olls.. 
- kak jun
- kak jija
- kak sue-sweetcottage
- irma
- kak azi
- zeti
- kak hanim
- kak shidah sofea lil' cottage
- mas decoupage
- kak gee
- nizie
- affeen
- pinkyrose
- kak iren
- kak intan 

* kak intan wajib jawab..sbb baru create blog..kekekke.. yg lain terpulang ye..klw dh jawab bole abaikan..klw nak jawab lagi.. lagi bagus..hehehhe :)


Folkart Order: Round scallop roses signage

Salam,
alhamdulillah siap jugak signage utk izan.. dh lama sgt tgu stok round scallop ni sampai.. 2 pn sy ada lagi 3 pieces je lagi..

lepas ni insyaAllah sy akan qada semua award tag yg sy terima dr rakan2 blogger..thx :) igt jugak korang kat sy ye.. insyaAllah nnti sy akan siapkan jugak.. smlm sy ada test.. mmg sakit kepala jugak la.. lepas je test pergi kenduri akad nikah sepupu .. lepas tu balik flat terus..tak larat nak buat FA..hehehe..maklum la.. bila badan rest sekejap je baru tau yg kita ni betul2 penat sebenarnya..


sy ada modify sikit daun kat signage ni sbb nampak un-even.. keke..tp sikit je pn.. sbb tu malas nak re-snap pic ni



sy jugak ada modify balik signage sherry atas permintaan beliau..


next customer: zeti.. zeti..insyaAllah sy akan siapkan zeti punya signage .. pastu bole la pos terus teapot tu.. dh berhabuk dh agaknya..hehe..nasib baik dh varnish :)

Friday, June 25, 2010

Folkart Order: Last signage for Erna

Salam,
alhamdulillah siap juga last signage utk erna.. harini mmg sy target nak siapkan sbb esk mmg sy takkan sentuh FA sebab sy ada test ..huhu..seram pulak :(

tapi insyaAllah sabtu mlm sy akan sambung order..jgn risau.. MDF baru je smpi tadi..jd sy kene siapkan semula signage utk customer2 tersebut ..kesian, dh lama tergendala tak bole nak pos signage sbb tengah tgu bekalan MDF sampai.. insyaAllah by next week sy cuba siapkan customer2 sebelum erna yg tergendala selama ni..thx atas kesabaran semua :)

ok, berbalik pd signage ni.. sy pilih teknik sponging pd kali ni.. sy sungguh happy tgk outcome dia.. personally sy sgt suka :)




close up pd background yg menggunakan teknik sponging.. 

kpd yg hantar tag award mcm kak ayu, irma..thxxxxxxxxxxxxx :) nnti lepas test insyaAllah sy akan luangkan masa jawab ye..klw sy lupa sila la babab sy..kekeke (sure tak leh sbb sy jauh nun di utara..kekeke)

Thursday, June 24, 2010

Folkart order: Assalamualaikum's signage

Salam,

alhamdulillah, siap jugak satu lagi signage dari erna..tinggal lagi satu je..hehe..insyaAllah esk sy cuba siapkan..

apa yg menarik signage kali ni adalah surface preparation lain dari signage2 sebelum ni.. heheheh..gumbiraaaaa :)

sekali lagi thanks to erna..kerana beri kepercayaan utk sy buat apa sahaja pd signage yg di order.. :)

kaedah stripe mmg cantik..sy sendiri amat sukakan stripe..tapi ada sesetengah yg tak berapa gemar atas alasan nampak kaku dan mati.. hm.. sbnrnya daripada buat solid surface (1 basecoat color), baik buat stripe pd sy la.. sbbnya stripe dapat naikkan seri background signage berbanding 1 kaler background..

tp ada juga alternatif lain, seperti slip slap teknik, sponging, rubbing etc.. kaedah ni sebenarnya lagi menarik klw kene pada tempatnya.. kdg2 perlu jugak pelbagaikan hiasan rumah.. maybe utk next signage ni sy nk try teknik lain ..insyaAllah

hehe..terbebel la pulak :p



close up utk lebih jelas background 

Wednesday, June 23, 2010

Folkart order: Princess Room Signage

Salam,

kali ni order oleh erna.. ada beberapa signage tp sy cuma sempat siapkan satu je

sy mcm over-do shading tu.. takpe la.. still sweet kan? huhu

Tuesday, June 22, 2010

Folkart: Signage khusus buat mama dan abah

Salam,
selepas je study sekejap (study kejap je..kekeke) utk preparation test utk biasiswa.. sy terus je teringat nak siapkan signage no rumah utk kedua org tua sy..sempena rumah mereka yg berwajah baru.. rumah bukan concept english..tp sy rasa still suitable utk yg berkonsepkan english..

dlm gambar tak nampk jelas effect slip slap technique pada background

sy khususkan design ni buat kedua org tua sy.. biarlah mereka yg pertama menggunakan design ni :)


gambar tak senget tp plaque ni kedudukan dia senget ke kanan la pulak.. huhu

Folkart Order: Colorful roses

Salam,
harini sekali lagi sy buat colorful roses signage utk kak Nor pulak..

actually pengaruh gambar menampakkan kaler purple tu sbg biru.. tp seriously dia mmg purple.. percayalahhhh yg ajaibnya hanya purple je tak sama..yg lain lebey kurang sama je..hmmm

selepas ni progress FA mungkin agak lambat disebabkan sy akan menghadiri test utk biasiswa.. harap rakan2 dpt doakan sy ye.insyaAllah klw berjaya mendapat biasiswa, sy akan buat another GA.. teruja tak???

mgu depan sy akan bertungkus lumus kembali.. tpi bukan la bermakna minggu ni sy terus stop FA.. progress maybe slow sikit la..hehe.. sy kan suka pura2 bizi..sy sungguh bizi ni!!!

Monday, June 21, 2010

Folkart Order: Signage kak ayu

Salam,
last update for today..
signage kak ayu utk kakak beliau..moga kakak kak ayu cepat sembuh ye .. harap2 dpt je signage ni terus melompat kegirangan..tanda sihat tu :)

kak ayu bagitau sy ye klw nak reben..free of charge :)


Sunday, June 20, 2010

Folkart Order: Colorful roses

Salam,
FA kali ni order oleh kak ana..
kak ana request nak kaler terang tang2.. actually masa buat sigange ni sy ketepikan diri sy yg sebenar sebentar disebabkan sy rasa totally bukan sy yg sedang lukis.. biasanya sy buat soft color of roses.. rasa mcm agak kekok.. sebelum ni sy buat jugak kaler roses yg terang pd homestay signage kakak..tp bila buat kat kakak sendiri tak la risau sgt.. buruk ke cantik ke kakak sendiri..tp bila buat utk org lain rasa agak gementar..bimbang tak menepati apa yg diidamkan..

harap kak ana puas hati sebab sebelum ni sy buat signage utk kak ana tapi kaler dia agak soft jadi tidak berapa menepati apa yg kak nak..kali ni sy pilih semua kaler terang2.. hehe

Folkart Order: No Rumah sigange

Salam,

dua signage dari org yg berbeza rinn dan kak ayu.. satu lagi tak sempat sy siapkan buat kak ayu..

\






Saturday, June 19, 2010

Folkart: FA atas cermin

Salam,
semalam sy telah dijemput oleh abah ke rumahnya utk lukis di atas cermin..

gambar tak berapa clear sbb guna kamera henset.. huhu



Friday, June 18, 2010

Folkart Order: Kitchen Signage

Salam
harini rasa gembira sgt dpt siapkan signage utk Sherry.. apa yg buat sy gembira siap jugak signage kitchen ni. pd saya, lukih teapot, cupcake etc lagi susah dari roses :( kenapa eh? adakah sy perlu pi kelas en zahir utk belajar buat shading?? waaaa.. :'( jauhnyeee..entah bila ada masa. sy buat ni semua main tibai je..

ok la..harap kak sherry suka ye.. actually lepas dh siap baru sy perasan wording dia tak comey kaler hitam.. patut guna kaler pink.. mula2 tadi sy berkira2 nak guna kaler apa.. tp sy pilih kaler hitam sbb tu standard kaler..klw buat pink mana tau sherry tak happy ke..tak syok la camni.. nak email time ni kompom tak reply..tgu esk?? errrr sy nak buat customer lain pulak pd esk harinya.. sy mmg target nak siapkan harini sbb chopping board ni baru beli semalam.. tgl 1 je.. lepas ni klw nak order board yg sama am sowwyy..sbb puas cari tak jmpa.. ni pn jmpa kat jusco ..

baru perasan cookies kecik tu mcm buah manggis pn ada.. actually sy lupa nak buat something kat situ.. hehe..add on nnti la.. keke



Thursday, June 17, 2010

bahan2 basic utk FA beginner

Salam,
okey.. sy bukan la byk masa nak tulis tips2 mcmni..tp sy rasa perlu utk tulis kerana kerap kali terima email bertanyakan perkara yg sama.. ok..sy akan letak dlm ruang Tips :)

utk beginner yg sgt berminat utk menceburi dlm bidang seni FA tapi tak tau apakah bahan2 asas yg perlu ada, maybe entry ni bole tolong serba sedikit.. selebihnya terpulang pada individu maybe nak memiliki lebih dari yg asas.. ini berdasarkan apa yg sy guna.. contoh angle brush..ada juga roses yg menggunakan flat brush mcm Pricilla Hauser punya roses.. jd mcm sy kata tadi terpulang pd individu ok??

let's get started!!!

maksud asas di sini adalah minimum requirement utk start FA.

1. Berus melukis

  • angle brush 3/8 @ 1/2
    • Brand Loew Cornell - bole didapati di Craft Haven One Utama.. sapa2 yg dok jauh dari KL, bole beli online di getcrafty@craft-haven.com
    • Brand Daler Rowney @ Ashley - bole didapat di Art Friend Gardens. (dkt dgn mid valley) yg ni sy tak tau ada bole beli online ke tidak
    • *** insyaAllah lepas ni Razna akan tambah stock FA brush..jd sila2 la jengok kot2 dh ada stock.. senang sikit nak beli. (kak na, cepat2 la order berus..hehehehe)


2. Acrylic paint

  • Utk Roses - mesti ada dua kaler yg contrast. contoh putih dan merah.. yg ni bergantung pd individu nak beli apa2 kaler as long as dari 3 brand ini : Folkart, Jo Sonja, Americana.. selain dari itu sy tak pasti kualitinya..tp melalui pengalaman Americana dan Jo Sonja mmg paling bagus utk roses. sbb pigment dia lebih bagus
  • Folkart - bole beli kat Art Friend
  • Americana dan Jo Sonja - bole beli di Craft Haven @ Kedai En Zahir di armcorp mall tingkat 3. atau email beliau di info@creativecottageonline.com
  • Utk Daun - sama juga..mesti satu cerah dan satu gelap.. any colors dari brand di atas


3. Brush shampoo - optional. klw rasa nak jaga berus dgn penuh kasih sayang..sila la beli ye.. di Razna ada klw tak silap.. @ beli di kedai2 yg sy nyatakan di atas tadi

4. Buku Decorative Painting - juga optional. bole dapati dari aunty nora..sila email beliau di norana_g@hotmail.com. ada 2 versi.. BM dan BI


*** Utk pengetahuan.. acrylic paint brand 3 di atas bole dibeli secara online di Razna Creation. honestly sy pn mmg beli dari Razna jugak :) 

ok.. sy rasa ini adalah asas utk lukis roses.selain dari itu.. klw nak varnish ke apa ke. bole la beli. nak beli sealer ke, gesso ke pn bole beli.. cuma maksud entry ni asas.. klw takda benda2 ni pn bole lukis jugak..

sekian .. terima kasih.. :)

Wednesday, June 16, 2010

Folkart Order: Handpainted roses on Rolling pin

Salam,

alhamdulillah.. siap jugak rolling pin irma :) sy beli ahad haritu.. tgl 2 piece je..mula2 dh bayar pastu bila belek2 mcm tak comey je.. ada kerutu kat situ.. jadi sy tukar..

saja interframe plaque mom's kitchen kak jun..hehe.. tapi nampak sesuai kan.. kebetulan je.. dh mmg plaque tu ada kat situ..

thanks irma.. yg reben tu maaf la mcm tak comey sy ikat..tak berapa pandai nak ikat kat situ..tpi guna reben lagi sweet dari rantai/tali kan??

ada dua design.. lebey kurang sama dgn yg madam cottage  order..




Tuesday, June 15, 2010

Harga naik??? of course not..

salam

Entry ni sy byk kali pikir tapi akhirnya harini sy post juga..sebenarnya ada beberapa customer kurang paham pasal harga.. harga saya masih sama klw design masih sama.. sy rasa make sense klw the more complicated design tu, the more i should charge .. betul tak?

sbg contoh.. sapa2 yg order design kat bawah ni still harga yg sama mcm dulu.. tak percaya??bole tanya pada arzilah.. dan yg lain2..









tp semestinya design kat bawah ni harga lebih lagi dari yg atas.. betul tak? klw dikira dr segi roses pn dh beza.. 8 kuntum vs 20 kuntum..



ni bukan pasal berkira.. tapi berbaloi la dgn usaha sy.. klw dulu harga flat sebab mostly design yg sama.. tp sy usahakan create design baru utk gain more money.. of course sy bukan money centered.. tapi sy berniaga.. sy perlu buat something utk profit.. tpi still sy tak cekik darah. sy bukan lintah darat (betul ke peribahasa ni??). harga masih reasonable..  


klw ada yg tak suka dgn penambahan harga, bole order design asal ..desgin yg biasa.. sy akan charge harga yg sama.. definitely.. sbb masa, bahan dan tenaga yg sy spent pun berbeza utk kedua2 sigange kat atas..  


customer skrg makin bijak, jadi sy harap semuanya pandai menilai .. sy bukan naikkan harga pada design asal..tp sy naikkan harga pd design baru yg more complicated, more roses, more details artwork.. sy rasa blogger2 lain yg jual FA pun setuju  betul?? sy rasa kak jun, kak jija, affeen, pinkyrose dan yg lain2 paham apa yg sy rasa.. (ke sy je yg terlebih terasa??) tapi klw design baru yg biasa dan tak complicated still harga sama..jgn risau..sy tak sekejam itu


sy juga pernah jadi customer..sy sendiri paham perkara yg babitkan kenaikan harga..sbb tu sy masih stick pada harga lama bg design lama yg tahap komplikasinya dikategori biasa.. 


sebagai contoh lagi..jalur biasa vs jalur halus2 + jalur biasa.. of course sy charge lebih sikit je dr harga asal ..lebih seciput je..  tau tak nak buat jalur halus tu betapa rumit dan leceh??? sy perlu ukur dan cut 1 by 1??? masa pn double berbanding jalur biasa.. jd sy harap semua paham.. sy bukan nak untung melampau..cuma nak something yg berbaloi dgn usaha sy.. skrg ni sy masih ada masa buat FA.. next month sy terikat dgn komitment yg lebih besar.. masa sy sgt terhad.. jd dgn masa yg terhad ni sy kene balance antara FA dan komitment yg lain... 


ada yg kata jual FA ni untung berlipat ganda..sapa kata??? itu pada org yg kaut keuntungan berlipat ganda. .tapi  sy tak.. sehari berapa sy bole dapat.. klw perasan mostly sehari sy buat 1 post je.. so kurang dari RM100 sehari..utk signage biasa RM60 (postage tak aci la kira)..klw yg size lagi kecil, ada yg tak smpi RM50..  cuma bayangkan kehidupan sy skrg ni.. padahal masa sy spent utk buat FA ni berjam2 disamping buat pd odd hour. waktu semua org nyenyak tido tp sy berkerja.. time org berkerja sy juga berkerja... jadi sy harap jgn la berkira sgt dgn sy....sy tak berkira dgn customer2 sy.. ada yg order roses crowded, jalur halus tebal etc..tapi berapa je sy amik extra price??? 


terima kasih sy yg terhingga kpd customer yg sgt considerate hal2 mcmni.. mmg ada yg bg cadangan pasal ni.. sbb tu sy terpikir nak buat.. thx a lot.. 


maybe one day klw ada peluang try buat sendiri dari A-Z dan judge sendiri kenapa sy cakap tulis entry ni.. kita akan paham bila kita ada ditempat tu..TAPI ensure buat betul2.. sealer, gesso (4-5 coats), sand paper each coat, basecoat dgn acrylic paint (again 4-5 coats).. buat stripe, remove stripe, print wording, trace, fill in wording tu, perah otak pikir design bg design baru, lakar design, lukis roses, varnish (2-3 coats)


sy gerenti step di atas akan makan masa lebih dari 5 jam.. trust me..sy dh try buat mcmna cepat pn tak pernah kurang 5 jam..biasanya 6 jam lebih baru siap.. 


sy tak marah tapi luahkan rasa.. maklum la ..sy kan suka membebel tak tentu hala..huhu..abaikannnnn





Folkart Order: Shabby Kitchen Signage

Salam,
alhamdulillah.. bersyukur kerana dapat sy siapkan jugak signage ke-6 buat membe kak sharifah.. lagi satu tak dapat sy teruskan disebabkan masih menanti stock MDF utk sampai.. insyaAllah sy akan teruskan utk next customer.. iaitu Irma.. :)

sy dapat idea ni bila pernah melihat satu gambar cupcake dgn penutup.. ni gambar betul bukan computer printed @ handpainted.. gambar cupcake yg betul..cuma sy ubah cupcake dia.. sy hanya ambil design cupcake stand itu sahaja.. dulu, sy biasa lihat cupcake stand ini di Kitchen Aid dekat Folsom Outlet.. masa tu tak terpikir nak beli ..huhu..

harap kak Jun puas hati ye :)


Monday, June 14, 2010

Folkart Order: So Shabby Pink Signage

Salam,
baru je siapkan lagi satu order dari kawan kak sharifah..maknanya tinggal lagi 2.. huhu.. mlm ni siapkan satu.. yg lagi satu KIV sebab tgh tunggu oval scallop sampai.. sementara tu sy akan proceed rolling pin oleh irma.. tunggu ye irma

design kat bawah ni lebih kurang mcm Sharifah's Cottage cuma sy modify sikit2.. gambar agak kelabu..tpi klw perasan ada kombinasi stripe dan polkadot..


sy sengaja pilih design ni sbb nak bagi nampak polkadot tu..klw roses penuh mcm design sebelum ni, polkadot akan tenggelam..sebenarnya tanpa reben pn dh membuatkan signage ni cukup shabby.. :)


sebelum tu ramai yg selalu tanya klw board sekian2 berapa harga? sy rasa susah nak jawab .. dan ada juga yg tanya kenapa tak senaraikan harga bagi setiap board?

jawapan sy sgt simple.. its depend on design betul tak?? cuma ada limit price dia..minimum charge etc.. klw customer1 order design simple berbanding customer2 order roses keliling penuh board pd saya mesti harga tak sama.... sebab tu juga sy prefer order melalui email.. sama juga dgn org jual kereta viva.. kenapa harga 850 dan 1.0 tak sama? kenapa 1.0 MT dan 1.0 Elite tak sama? sy rasa semua org tau kenapa ..mesti la ciri2 yg terdapat pd 1.0 Elite lebih berbanding 8.0 @ model2 yg lain yg membuatkan ia lebih mahal.
setakat ni sy tak pernah charge something yg un-reasonable pd customer.. kdg2 sy just bagi harga biasa terutama pd customer yg order lebih dari 3 item.. tapi klw yg order 1 item mgkin sy akan letak harga yg sepatutnya.. sy rasa mana2 blogger yg jual FA juga bersetuju dgn apa yg saya buat..betul tak???? (cakap betul ye plssss ..keke)

sy ada beberapa pengalaman customer order melalui sms..end up mmg sy faham lain dan apa yg dimaksudkan juga lain.. sbb tu sy prefer email..harap semua maklum ye :) sy ucap terima kasih pada yg order melalui email.. senang nak keep track..kurang kekeliruan etc..

customer boleh customize design sendiri @ mengikut design2 sebelum yg ada..jadi kurang berlaku kekeliruan.. customer bole copy and paste mana2 design dari blog sy (bole lihat pada column sebelah kanan contoh2 design2 sebelum ini).. @ attachkan mana2 design yg dikehendaki.cuma plssss jgn amik design dari blog orang lain dan suruh sy copy.. itu mmg sy takkan buat..unless copy dari computer printed..maknanya bukan handpainted dari mana2 source.. tapi gambar komputer/poster etc..

sy nak ucapkan terima kasih byk2 pd yg sudi order dari sy..sy akan buat yg terbaik dan pastikan yg terbaik insyaAllah..

Folkart Order: 3 roses sigange

Salam,

alhamdulillah..dikesibukan hujung minggu ini, sy dapat siapkan 3 signage sekali gus .. masih order dari kawan kak sharifah.. 4 dh siap..tinggal lagi 3 signage ..harap2 dpt siapkan esk kesemuanya..



sy mmg sukakan design yg simple tapi elegant.. gold lining tu membuatkan signage simple ni nmpak lebih penuh gaya.. hehe..


still feberet design sy.. :)

to irma, insyaAllah rolling pin akan sy siapkan selepas sahaja sy siapkan 3 signage ni :)

Saturday, June 12, 2010

Folkart Order: Edit FA order

Salam,
sy telah edit 2 order oleh fariza dan kak hannah..

memandangkan fariza nk letak teapot ni di ruang tamu..sy rasa mcm tak comey pulak klw ada wording "Tea Time" unless nak diletakkan di dining hall.. jadi sy telah buang tulisan tu dan gantikan dgn bunch of roses keke




pastu utk kak hannah..disebabkan atas kesilapan sy, wording dia senget tanpa sy duga..waaaa..sedey.. dh la buat signage ni dgn penuh kasih sayang..

sy telah edit spt kat bawah



namun begitu sy edit lagi.. errr..ekceli sy just padamkan je..sbb sy menci tgk hujung roses tu mcm uncle misai..jd sy get rid of uncle misai dari signage ni.dengan membasahkan cotton bud dan rub pelan2.. * bole padam klw paint masih baru..klw dh lama mmg tak bole remove.. klw nak remove jugak, kene re-paint

rasa nampak lebih baik begini.. tak la nampak senget sgt tulisan tu.. tapi lega..kak Hannah langsung tak cerewet.. thanks a lot kak :* terharu ni.. waaaa..sedey..apasal tak perasan senget tulisan tu.. menciiii


Folkart Order: Roses signage utk no rumah

Salam,
alhamdulillah..signage buat kawan kak sharifah ni siap jugak..tapi baru satu..actually turn masih belum tiba tetapi memandangkan oval scallop belum tiba lagi, jd sy teruskan order utk customer seterusnya..
insyaAllah esk nak beli rolling pin utk irma..harap irma sabar menanti ye :) juga buat sherry..sy terlupa nak beli chopping board :( sorry jugak..insyaAllah sy cuba siapkan dlm weekend ni klw sempat..klw tak, mgu depan ye..

signage kali ni buat pertama kalinya sy buat oval MDF utk no rumah ni guna pink color..sy rasa not bad..ok jugak kan..hehe..

ok la..sy taknak bebel pjg.. nak smbung FA lagi..sy kene siapkan secepat mgkin sebelum 15 July..kenapa??? ada sebabnya yg insyaAllah akan sy umumkan nnti..bukan berenti dari FA tapi FA progress akan slow disebabkan commitment terhadap benda lain :) sy hargai atas kesabaran tuan2 dan puan2 sekalian.. tengkiuuuu

Friday, June 11, 2010

Folkart Order: Love signage

salam,
alhamdulillah.. bersyukur kerana dapat siapkan signage ni..harini dpt siapkan satu je..sbb tadi siapkan basecoat 6  MDF board..

utk siapkan signage erna ni memakan masa lebih 6 jam..disebabkan puas sy pikir apa nak buat..
asalnya erna nak love board tapi dh takda stock.. ada satu je dan di booked oleh customer lain.. jd utk tidak men'frust'kan erna, sy buat jugak love..

mula2 sy dh siapkan signage spt kat bawah ni..


disebabkan rasa terlalu kosong sy ubah.. nk ubah ni makan masa..sbb byk kali sy lukis dan padam..ditambah anak sy bangun beberapa kali utk menyusu dan akhirnya bangun terus taknak tido pd pukul 5am tadi..huhu..jd sy angkut sekali la sbb lagi sikit je nak siapkan signage ni..

hasilnya mcm kat bawah ni. malangnya gambar gelap pulak..seriouly sy suka sgt2 signage ni..

ada polkadot sebenarnya tapi gambar blurr jadi tak nmpk :( dh la senget.. 2x amik 2x senget..jd sy malas nak amik utk ke-3 kalinya


Award dari Azleen

Yeah..dapat award lagi.. thx a lot azleen..:)

tinggalkan comment pn leh dapat award la..bestnya..nnti nantikan comment sy lagi..hehe :p



Award dari kak Ayu Little Cottage

Salam,
bestnya dapat award..sebelum ni ada sorang lagi kasi tapi dh lupa.. kena trace balik dari shoutbox tu..sorrrrrrryyyyyyy



tengkiu kak ayu..kan best klw dapat mr teddy ni betul2..hehehehe

Thursday, June 10, 2010

Folkart Order: Hannah's signage

Salam,
alhamdulillah harini dapat habiskan order oleh kak hannah dari Singapore.

errmm..sebelum tu nak mintak Diana Khalid utk hubungi sy.. sy nak alamat nak pos..pastu nak tanya pasal sigange tu.. sbb sy dh sms, call dan email tapi takda balasan..duitnya dh bayar..tapi orgnya menyepi..hehe..

kak hannah, thx sudi order :) harap kak berpuas hati ye


sy suka sgt wording "ahlan wa sahlan" ni.. maknanya klw tak silap "selamat datang"..kebiasaan digunakan utk menyambut kedatangan sesuatu..jd sgt sesuai utk letak di rumah :)






Wednesday, June 9, 2010

Folkart Order: Zeti's blackboard teapot

Salam,

teapot ni khas buat zeti.. sy sandpaper dan repaint bahagian atas yg ada wordign "tea time"

since square scallop tak available lagi, jd sy buat teapot ni dulu..nnti dh ada stock insyaAllah sy akan siapkan utk zeti.. .

susah nak hasilkan roses soft pink atas blackboard..roses tu mesti kaler kepurple-an..

Tuesday, June 8, 2010

Folkart Order: Order dari Fariza

Salam
alhamdulillah.. siap jgk signage dan teapot blackboard fariza.. hehe

fariza ni sy comel..mula2 nak tulis bonda cottage.sy kata la klw nak kasi kat mak sesuai..tp klw rumah awk mcm tak comey je...nampak mcm org tua..hehe.. sy je la rasa..maybe pd org lain tak..

adik fariza order yg oval scallop ni.. sy penat pikir mcmna nak kasi rupa lain dari yg sebelum2 sy buat.. akhirnya terhasil la spt di bawah..nampak mcm tak jauh beza dari dulu..tp still beza kan?? hehe sy amik masa hampir 5 jam utk hasilkan signage ni.. exhausted sgt ni..







tadi sy jalan2 pi blog kat blog list sy..haritu dh tgk dh..tapi kali ni rasa jaki..tgk roses kak ruby.. sy mmg suka sgt2 roses Pricilla Hauser.. tapi entah bila sy nak praktis.. :( sedey nya..

maybe satu waktu nanti bila sy agak free.. bole la buat roses baru.. sy ada dua roses dlm kepala sy yg sy nak belajar ni.. tpi sy cuma tgu masa yg sesuai.. hmmmm.. start bulan 7 ni lagi super bizi.. * sy ni mmg suka pura2 bizi.. tapi mmg betul pn... bizi sungguh ni!!

Monday, June 7, 2010

Folkart Order: Signage for Razna

Salam,
alhamdulillah.. gembira dapat siapkan signage utk razna.. selalunya beli barang dari razna..tapi kali ni razna pulak order dari saya..heheheh

kak na pilih sendiri kaler yg dia nak utk roses.. pertama kali sy guna..kaler ni agak mahal sbb jo sonja series 2.. nak lukis guna series 2 ni susah sikit sbb dia opaque..jadi paint kene betul2 tebal.. kadang2 kene buat roses 2 lapisan..klw tak background belakang nampak..

tapi outcome dia amat puas hati..cuma selepas siap sy ada satu design lain cuma tak sesuai dibuat selepas dh lukis roses..maybe for next customer hehehe..

apa pn..thanks kak.. sudi tempah dari saya.. beri kepercayaan pd saya.. kak na beri sepenuh kepercayaan utk sy buat apa sahaja kaler dan design yg penting roses mesti guna gold rose..

diharapkan kak suka dgn signage ni..

Rose gold sendiri adalah metallic jadi masa amik gambar kene flash off..klw tak reflection tu membuatkan roses tu tak jelas dlm gambar.. (maklum la kamera tak canggih.. ) kebiasaan on flash pn gelap inikan pulak flash off..siap nampak bayang2 tangan pulak tu.. perasan tak belah kanan gelap sikit? ha..tu la bayang2 sy..heheheheh


flash off


flash on.. lebih terang tapi roses tu terlalu berkilat smpi tak nampak



ok..next customer adalah Zeti.. patut kak meed tapi kak meed nak pilih design dan suruh sy buat customer yg lain dulu..hehehe.. zeti.. nnti comfirmkan balik design ye..hehe.. thx


Sunday, June 6, 2010

Folkart Order: Besday dan Assalamualaikum signage


salam
alhamdulillah siap jugak signage kat bawah ni..

dua2 signage ni datang dri org yg berbeza..

gambar ni agak misteri la.. amik waktu siang pn gelap jugak la.. hmmmmm..


sy  sgt sukakan signage ni.. size 8x12 inci, 6mm tebal.. 


design yg sama dgn signage sebelum ni tapi roses kaler je yg tak sama.. 



Photos Galery

Feel free to visit this website to view more decorative painting and folkart pictures:




Crafty Blogs

Sewing Blog

Thumb Up Blog